Recipes/レシピ集 (51~ )

I am not a professional cook, I simply love food and baking. I ask family and friends for ideas or look for recipes in books,magazines and on the internet and adapt them to be made in Japanese ovens and with ingredients available here.
私は料理のプロではありません。単に、食べ物やお菓子作りが大好きです。友達や家族に頼んだり、本、雑誌、あるいはインターネットでレシピを探し、日本のオーブンと日本で買える材料に合わせ、レシピをアレンジしています。

83. Pecan, date and honey loafpecan nut, date and honey loaf 2

Ingredients/材料

  • 225g plain four, 小麦粉
  • 1.5 tspns baking powder,ベーキングパウダー小さじ1杯半
  • half tspn bicarb of soda,ベーキングソーダ小さじの半分
  • half tspn ground cinnamon/シナモン小さじの半分
  • 175g butter, softened/バター、常温しておく
  • 100g sugar/砂糖
  • 2 tbsp honey/ハチミツ大さじ2杯
  • 2 eggs, beaten/卵2個、掛け混ぜておく
  • 2 medium bananas, mashed/バナナ2つ、つぶしておく
  • 100g stoned dates, chopped/種なしのナツメヤシの実、刻んでおく
  • 50g pecan nuts, chopped/ピーカンナッツ、刻んでおく

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 140C. Grease and line a 23cm X 12cm cake tin.

オーブンを140度で予熱しておく。23cm X 12cm のパウンドケーキ型にバターを塗り、オーブンペーパーをひく。

  1. Tip the flour, baking powder, bicarbonate of soda, cinnamon, butter, sugar, honey, eggs, the mashed bananas, the chopped dates and chopped pecan nuts into a large mixing bowl. Using an electric mixer, beat for 2 to 3 minutes.

小麦粉、ベーキングパウダー、ベーキングソーダ、シナモン、バター、砂糖、ハチミツ、卵、バナナ、ナツメヤシの実、ピーカンナッツをボールに入れる。電動ミキサーを使って、2~3分を掛け混ぜる。

  1. Spoon the mixture into the prepared tin. Bake at 140 C for about 1 hour to 1 hour 10 minutes.

型に生地を流し込む。。予熱されたオーブンで約60分から80分焼く。

Print recipe/印刷用:Pecan nut, date and honey cake recipe sheet

82. Bakewell flapjacks

Ingredients/材料bakewell flapjacks

  • 200g rolled oats/オートミール
  • 60g flour/小麦粉(薄力粉)
  • 100g ground almonds/アーモンドパウダー
  • pinch of salt/塩少々
  • 170g butter, melted/バター,溶かせておく
  • 2 tsp almond essence/アーモンドエッセンス小さじ2杯
  • 2 tbs golden syrup/ゴールデンシロップ大さじ2杯
  • 2 tbs jam/ジャム大さじ2杯
  • flaked almonds/アーモンドスライス

Preparation method/作り方

  1. Put the oats, flour, ground almonds and salt in a mixing bowl and stir until mixed.

オートミール、小麦粉、アーモンドパウダー、塩をボールに入れて、混ぜておく。

  1. Stir in the melted butter. Add the almond essence and golden syrup and mix.

オートミールなどに溶かしたバター、アーモンドエッセンス、ゴールデン

シロップを入れて、混ぜておく。

  1. Spoon half of the mix into a greased 20cm x 20cm tin.

20㎝x20㎝の型にバターを塗っておく。生地の半分を型に流し込み、スプーンを使って、少し押しながら、生地を平にする。

  1. Spread over the jam. Then spoon the remaining oat mixture on top and press down flat. Sprinkle with the almonds.

生地の上にジャムを塗る。それから、残り生地を型に流し込み、スプーンを使って、平にする。アーモンドスライスを上から振りかける。

  1. Bake in a preheated moderate oven, (170 C) for 20 to 25 minutes until golden brown.

オーブンを170℃に温めておく。20分~25分キツネ色になるまで焼く。

  1. Cut into slices while still warm. Remove from the tin when set.

オーブンから出し、すぐに8個にスライスをしておく。固まってから、型から取り出す。

Print recipe/印刷用:bakewell flapjacks recipe

81. Sticky gingerbread

Ingredients/材料sticky gingerbread ingredients

  • flour/小麦粉(薄力粉)250g
  • 3 tsp ground ginger/しょうがパウダー小さじ3杯
  • 1 tsp ground mixed spice/ミックススパイス1杯(なければ、ナツメグパウダーやシナモンパウダーなど)
  • 1tsp bicarbonate of soda/重炭酸ソーダ小さじ1杯
  • butter/バター125g
  • black treacle or molasses/糖みつ75g
  • 2 tbsp golden syrup/ゴールデンシロップ大さじ2杯
  • brown sugar/三温糖50g
  • milk/牛乳150ml
  • 2 eggs/卵2個 (かけ混ぜておく)

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 150C. Grease and line an 18cm square cake tin.

オーブンを150度で予熱しておく. 18cmの四角いケーキ型にバターを塗り、オーブンペーパーを敷く。

  1. Sift the flour, spices and soda together.

小麦粉,しょうがパウダー、ミックススパイス、炭酸をふるいにかけておく。

  1. Put the butter, treacle, syrup and sugar in a pan and head gently until the fat has melted.

バター、糖みつ、シロップ、三温糖 を鍋に入れて、バターが溶けるまで、温めておく。

  1. Cool slightly then add to the dry ingredients with the milk and eggs and mix thoroughly.
  • を少し冷ませておく。③、牛乳、卵を②に加えて、よくかけ混ぜておく。
  1. Spoon the cake batter into the cake tin. Bake in the oven for about 90 minutes.

用意された型に生地を流し込む。150度のオーブンで90分焼く。

(よければ、焦げないように最後の30分間アルミホイルを上から軽く掛けておく。)

Print recipe/印刷用:Sticky gingerbread recipe sheet

80. Cherry scones

cherry scones

Ingredients/材料

  • 450g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • 2 tsp baking powder/ ベーキングパウダー小さじ2杯
  • 1 tsp baking soda/重炭酸ソーダ小さじ1杯
  • a pinch of salt/塩少々
  • 100g unsalted butter, diced/ケーキ用バター、刻んでおく
  • 2 tbs caster sugar/砂糖大さじ2杯
  • 2 tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじ2杯
  • 125ml butter milk/バターミルク*
  • 100g glace cherries/ドレンチェリー(chopped/刻んでおく)
  • 2 tbsp milk/牛乳大さじ2杯

*バターミルクの作り方

Add 2 tsp of lemon juice to 250 ml milk, stir and leave for 10 minutes.

250mlミルクにレモン汁小さじ2杯分を入れ、軽く混ぜてから、10分間おく。

Preparation method/作り方

  1. Place the flour, baking powder, baking soda and salt into a bowl. Rub in the butter with your fingers until it looks like fine breadcrumbs.

小麦粉, ベーキングパウダー、重炭酸ソーダ、塩をボールに入れ、混ぜておく。バターを入れ、両手で粉をまぶしながらすりまぜていく.

  1. Add the sugar and stir.

砂糖を加えて、軽く混ぜておく。

  1. Make a well in the centre of the mixture and pour in the buttermilk, vanilla essence and cherries. Mix until a soft dough is formed.

まん中を窪ませて、バターミルク、バニラエッセンス、ドレンチェリーを入れ、ナイフやスプーンを使って、柔らかい生地にまとめておく。

  1. Sprinkle the dough with flour, cover and cool in the refrigerator for about 15 minutes.

生地に小麦粉を振って、ラップをかけて、冷蔵庫で15分位冷やせておく。

  1. Line a large baking sheet with non-stick baking paper. Preheat the oven to 200 C.

大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを200度で予熱しておく。

  1. Turn the dough on to a floured board. Use your hands to pat out to a thickness of 2.5 cm and cut into 5 cm rounds with a cutter. Be careful not to twist the cutter.

打ち粉をした台に生地をおき,手を使って、厚さ2.5㌢まで伸ばせて、5㌢型抜きで型をとる。

型抜きをねじないように気を付けましょう。

  1. Place on the baking sheet and brush with the milk. Bake in the oven at 200 C for 12 to 15 minutes. When done, leave to cool.

ベーキングシートに並べておく. 牛乳をスコーンに塗ります。200℃のオーブンで少し焼き目が着くまで12~15分焼く。出来上がったら、冷ませておく。

  1. Cool and then serve with jam and clotted cream or butter.

ジャム、バター又はクロッテドクリームを塗って、召し上がってください。

Print recipe/印刷用:cherry scones

79. Maple syrup and pecan nut cupcakes

Ingredients/材料maple syrup and pecan nut cupcakes

  • plain flour/小麦粉(薄力粉)350g
  • 4 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ4杯
  • 1/2 tsp ground ginger/生姜パウダー小さじの半分
  • caster sugar/砂糖 225g
  • butter/室温したバター 225g
  • 4 eggs/卵大4個
  • candied orange/オレンジピール30g
  • maple syrup/メープルシロップ 100ml
  • chopped pecan nuts/ピーカンナッツ、刻んでおく 70g

For the Icing 

  • mascarpone cheese/マスカルポーネ250g
  • 2-3 tbs maple syrup/メープルシロップ大さじ2~3杯
  • chopped pecan nuts/ピーカンナッツ、刻んでおく30g

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Line 18 cupcake tins with paper cupcake cases.

オーブンを180度で予熱しておく。カップケーキ型にカップケーキケースを入れておく。(18個作れます)

  1. Sift the flour, ground ginger and baking powder into a bowl. Add the sugar, butter, eggs, orange peel and maple syrup and mix with an electric mixer. Add the chopped pecan nuts and mix until combined.

小麦粉、生姜パウダー、ベーキングパウダーをふるいにかけて、大きなボールに入れておく。砂糖、バター、卵、オレンジピール、メープルシロップを加えて、電動ミキサーを使って、滑らかな生地になるまで混ぜる。ピーカンナッツを加えて、スプーンを使って、軽く混ぜておく。

  1. Spoon the cake batter into the cases. Bake for 20 minutes.

用意されたコップに7分目まで生地を入れ、180度のオーブンで20分焼く。

For the icing

Mix the mascarpone cheese and maple syrup together. Add the pecan nuts and lightly mix. Top each cupcake with a spoonful of the icing and serve.

マスカルポーネ、メープルシロップをボールに入れて、よく混ぜておく。ピーカンナッツを加えて、軽く混ぜておく。カップケーキを召し上がる前に、スプーンを使って、各カップケーキの上にアイシングを載せる。

Print recipe/印刷用:maple syrup and pecan nut cupcakes recipe sheet

78. Spiced sultana and lemon cookies

Ingredients/材料spiced sultana and lemon cookies

  • 175g sugar/砂糖
  • 225g butter, softened/室温されたバター
  • 2 eggs/卵2個
  • 350g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • 2 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • 1 tsp baking soda/重炭酸ソーダ小さじ1杯
  • 1 tsp mixed spice/ミックススパイス小さじ1杯*
  • 150g sultanas/スルタナレーズン
  • finely grated zest of 2 lemons/レモン2個分のすりおろした皮

*You can’t find ‘mixed spice’ in Japan, but you can make it! 日本ではミックススパイスを購入することが出来ませんが、簡単に作れます。

1 tbsp each of all spice, cinnamon, and nutmeg. 1 tsp each of ground clove, ground coriander and ground ginger. 2 tsps of ground mace. Mix together well.

オールスパイスパウダー、シナモン、ナツメグパウダー各大さじ1杯 + クローブ、コリアンダー、生姜パウダー各小さじ1杯 + メース小さじ2杯. 全てを混ぜておく。

Preparation method/作り方

  1. Line two large baking sheets with non-stick baking paper. Preheat the oven to 180 C.

大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを180度で予熱しておく。

  1. Beat together the sugar and butter until pale and creamy. Add the eggs, one at a time and beat well into the mixture. Stir in the remaining ingredients until you have a soft dough.

室温において柔らかくしたバターをクリーム状に練り、砂糖を加え更に練る。卵を一個分ずつ加えて、滑らかになるまでかけ混ぜておく。残りの材料を足して、柔らかい生地になるまで混ぜておく。

  1. Use a dessertspoon to spoon balls of the mixture onto the baking sheets. (The cookies will spread, so you may need to bake them in two batches). Use the spoon to flatten slightly.

スプーンを使って、クッキー生地 (約クルミの大きさ)をクッキーシートに並べる。 オーブンでかなり広がりますので、2回に分けて焼きましょう。

  1. Bake the cookies for 15 minutes until lightly golden; they will still feel quite soft in the middle. Leave on baking sheets until firm, about 5 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely. Makes 24 to 25 large cookies.

15分又はきつねの色になるまでオーブンで焼く。オーブンから出して、固まるまでそのままにしておく。24~25個作れます。

Print recipe/印刷用:Spiced sultana and lemon cookies

77. Lemon and almond cake

Ingredients/材料lemon and almond cake 2

  • butter/室温したバター 225g
  • caster sugar/砂糖 225g
  • 4 eggs, whisked/卵大4個,かけ混ぜておく
  • plain flour/小麦粉(薄力粉) 50g
  • ground almonds/アーモンドパウダー225g
  • half tsp almond essence/アーモンドエッセンス小さじの半分
  • zest and juice of 2 lemons/レモン、2個分の皮(摩り下ろす)、ジュース

Preparation Method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Grease and line a 20cm X 27 rectangular cake tin.

オーブンを180度で予熱しておく。20cm X 27cm型にバターを塗り、ベーキングペーパーを敷く。

  1. Cream the butter with the sugar until light and fluffy. Add the eggs and flour alternatively, a little at a time, mixing well after each addition.

バターをゴムベラで混ぜ、そこに砂糖を加えて、白っぽくなるまで混ぜる。卵と薄力粉を少しずつ加えて、しっかり混ぜる。

  1. Add the ground almonds and fold them into the mixture.

アーモンドパウダーを少しずつ生地に加え、かけ混ぜておく

  1. Stir in the almond essence and then the lemon zest and juice.

アーモンドエッセンスを加える。それから、レモン皮、レモンジュースを加えて、よく混ぜておく

  1. Spoon the cake batter into the cake tin. Bake in the oven for 55 to 65 minutes. To prevent the cake from over-browning, after 30 minutes, cover the cake loosely with foil.

用意された型に生地を入れ、180度のオーブンで55~65分焼く。最後の30分、表面が焦げ過ぎないように、軽くアルミホイルを上からかけておく。

Print recipe/印刷用:lemon and almond cake recipe sheet

76. Decoration chocolate cupcakes with mascarpone frosting

decoration chocolate cupcakes with mascarpone frosting

Ingredients/材料

  • 1 tbsp lemon juice/レモン汁(大さじ1つ)
  • milk/ミルク 220ml
  • plain flour / 小麦粉 220g
  • cocoa powder / ココアパウダー 60g
  • baking soda / 重炭酸ソーダ (小さじ1つ)
  • butter, softened / 室温したバター 110g
  • sugar / 砂糖 250g
  • 1 tsp instant coffee (dissolve in 1 tbsp hot water) / インスタントコーヒー小さじ1杯(お湯大さじ1杯に溶かせておく)
  • 2 large eggs / 卵大2個

For the frosting/トッピングの材料

  • mascarpone/マスカルポーネ200g
  • butter/バター30g
  • 1 cup icing sugar/粉砂糖カップ一杯
  • 3 tbs cocoa powder/ココアパウダー大さじ3杯
  • 2 tbs milk/牛乳大さじ2杯

Preparation Method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Line 18 cupcake tins with paper cupcake cases. Paper cups from the 100 yen store work just as well.

オーブンを180度で予熱しておく。100円ショップなどで買ったカップを18個用意しておく。

  1. Add lemon juice to milk and set aside.

レモンジュースとミルクを混ぜておく。

  1. Sift the flour, cocoa powder and bicarbonate of soda together into a large bowl.

小麦粉、ココアパウダー、重炭酸ソーダをふるいにかけて、大きなボールに入れておく。

  1. In a separate bowl, cream the butter with half of the sugar until light and fluffy.

別のボールにバターをゴムベラで混ぜ、そこに砂糖を半分(125g)加えて、白っぽくなるまで混ぜる。

  1. Beat the dissolved coffee in with the eggs. Beat this egg mixture into the batter, followed by the remainder of the sugar.

卵にコーヒーを加えて混ぜる。④に加える。残り砂糖(125g)も加えて、しっかり混ぜる。

  1. Beat the flour mixture into the batter a third at a time, alternating with a third of the soured milk until it is evenly mixed.

②と③を順番に、3回にわけて加える。加えたとき、そのつどしっかり混ぜる。

  1. Spoon the cake batter into the cases. Bake for 20 minutes.

用意されたコップに7分目まで生地を入れ、180度のオーブンで20分焼く。

仕上げに・To decorate

Use an electric mixer to blend all of the frosting ingredients together. Use a spoon or a piping bag to decorate each cupcake. Decorate as you like.

トッピングを作るのに、電動ミキサーを使って、すべての材料を滑らかなクリーム状になるまで混ぜておく。スプーンやパイピングバッグを使って、クリームを各カップケーキに載せる。好みに飾り付けをする。

Print recipe/印刷用:Decoration chocolate cupcakes with mascarpone frosting

75. Cherry traybake

Ingredients/材料cherry cake 2

  • glace cherries/ドレンチェリー200g
  • plain flour/薄力粉225g
  • 2 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • softened butter/バター、常温にしておく175g
  • sugar/砂糖175g
  • ground almonds/アーモンドパウダー50g
  • 3 large eggs/卵大3個 (かけ混ぜておく)

For the decoration

  • icing sugar/粉砂糖 175g
  • lemon juice/レモンジュース
  • flaked almonds/アーモンドスライス 15g
  • glace cherries/ドレンチェリー,半分に切っておく

Preparation Method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Grease and line a 20cm to 30cm cake tin.

オーブンを180度で予熱しておく. 20cm x 30cmのケーキ型にバターを塗り、オーブンペーパーを敷く。

  1. Cut the cherries into quarters. Place in a sieve and rinse under running water.

Drain and dry with kitchen paper. Mix together with 2 tablespoons of flour.

ドレンチェリーを四分の一にカットして、ふるいに入れ流水ですすいでおく。キッチンペーパーで水分をふき取って、薄力粉大さじ2杯分と混ぜておく。

  1. Put all the other ingredients into a bowl and mix until combined.

他の材料を全てボールに入れ、よく掛け混ぜておく。②を足して、混ぜておく。

  1. Spoon the cake batter into the cake tin. Bake in the oven for about 40 minutes.

用意された型に生地を入れ。180度のオーブンで35分~40分焼く。

To decorate・飾り付け

Mix the icing sugar together with the lemon juice to a thick paste. Drizzle over the cake and sprinkle over the sliced almonds and cherries.

粉砂糖とレモンジュースを混ぜて、アイシングを作る。ケーキの上からアイシングを振りかけて、スライスアーモンドやドレンチェリーで飾り付けておく。

Print recipe/印刷用:Cherry traybake recipe

74. Easy Tiramisu

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Ingredients/材料

● 3 tsp instant coffee/インスタントコーヒー小さじ3杯

● 3 tbsp coffee liqueur/コーヒーリキュール大さじ3杯2014-12-24 16.05.30

● 250g mascarpone/マスカルポーネ

● 85g condensed milk/練乳

● 1 tsp vanilla extract/バニラエッセンス小さじ1杯

● 4-6 lady-fingers/フィンガービスケット

● 1 tbsp cocoa powder/ココアパウダー大さじ1杯

Preparation method/作り方

  1. Mix the instant coffee with 2 tbsp boiling water. Add the coffee liqueur and 75ml of cold water. Pour into a shallow dish and set aside.

インスタントコーヒーをお湯大さじ2杯に溶かせておく。コーヒーリキュール、水75mlを足して、混ぜておく。浅いボールに移して、置いておく。

  1. Beat the mascarpone, condensed milk and vanilla extract with an electric mixture until thick and smooth.

電動ミキサーを使って、マスカルポーネ、練乳、バニラエッセンスを滑らかになるまで混ぜおく。

  1. Break the lady-fingers into two or three pieces and soak in the coffee mixture.

フィンガービスケットを2-3に分割して、①に数秒付けておく。

  1. Put a few of the sponge pieces in the bottom of each glass and top with the cream. Sift over the cocoa and chill for at least an hour.

③を少しずつガラスに入れておく。その上に②を載せ、仕上げにココアパウダーを振る。一時間以上冷蔵庫で冷やしておく。

Print recipe/印刷用:Easy Tiramisu

73. Banana,honey and walnut muffins

Ingredients/材料banana honey and walnut muffins 2

  • plain flour/ 薄力粉360g
  • 2 tsp baking powder /ベーキングパウダー小さじ2杯
  • 1 tsp bicarb of soda/重炭酸ソーダ小さじ1杯
  • pinch of salt/塩少々
  • sugar/砂糖100g
  • chopped walnuts/クルミ、刻んでおく200g
  • muesli/ミューズリー100g
  • 3 eggs/卵3個
  • vegetable oil/サラダ油120ml
  • honey/ハチミツ100g
  • 3 bananas,mashed/バナナ3つ、潰しておく

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 190C. Line 16 muffin tins with paper muffin cases. Paper cups from the 100 yen store work just as well.

オーブンを190度で予熱しておく。100円ショップなどで買ったマッフィンカップを16個用意しておく。

  1. Sift the flour, baking powder, soda, salt together into a large bowl and mix. Add the sugar, walnuts and muesli and mix.

薄力粉、ベーキングパウダー、重炭酸ソーダ、塩を大きなボールに入れておく。よく混ぜておく。砂糖、クルミ、ミューズリーを入れ、軽く混ぜておく。

  1. In a separate bowl, mix the eggs, oil, honey and bananas.

別のボールに卵、サラダ油、ハチミツ、バナナを入れて、よく混ぜておく。

  1. Mix the wet ingredients into the dry.

③を②に足して、よく混ぜておく。

  1. Spoon the cake batter into the cases. Bake for 20 to 25 minutes.

用意されたコップに7分目まで生地を入れる。190度のオーブンで20~25分焼く。

Print recipe/印刷用:banana honey and walnut muffins

72. Lemon and ginger cake

Ingredients/材料

  • 125g butter/バターlemon and ginger cake
  • 250g golden syrup/ゴールデンシロップ
  • 250g lemon marmalade/レモンマーマレード
  • 1 egg/卵一個
  • 250g flour/薄力粉
  • 2 tspns baking powder/ ベーキングパウダー小さじ2杯
  • 1 tspn ground ginger/ 生姜パウダー小さじ1杯

Preparation method/作り方

  1. Melt the fat with the syrup. Remove from the heat and allow to cool slightly.

バター、ゴールデンシロップを溶かせておく。火を止めて、少し冷ませておく。

2. Stir in the lemon marmalade and egg. Leave to cool.

①にレモンマーマレード、卵を足して、かけ混ぜておく。完全に冷ませておく。

  1. Sift the flour, baking powder and ginger together in a bowl. Add the syrup

mixture and beat.

薄力粉, ベーキングパウダー、生姜パウダーをふるいにかけておく。③に②を入れて、よくかけ混ぜておく。

  1. Turn into a greased shallow 20cm square tin.

20㎝x20㎝の型にバターを塗って,オーブンペーパーをひく。生地を型に流し込む。

  1. Bake in a preheated moderate oven, (170 C) for 30 to 40 minutes until golden brown.

オーブンを170℃に温めておく。30分~40分キツネ色になるまで焼く。

Print recipe/印刷用:lemon and ginger cake

71. Chocolate cake

chocolate 2

Ingredients/材料

  • butter/室温したバター 200g
  • caster sugar/砂糖 200g
  • 4 eggs, /卵 4個
  • flour/小麦粉(薄力粉)200g
  • 2 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • 2 tbs cocoa powder/ココアパウダー大さじ2杯
  • half tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじの半分
  • 2 tbs milk/牛乳大さじ2杯

For the buttercream/バタークリーム

  • butter/室温したバター100g
  • icing sugar/粉砂糖200g
  • milk chocolate/ミルクチョコレート50g
  • 5 tbs cocoa powder/ココアパウダー大さじ5杯
  • 2 tbs milk/牛乳大さじ2杯

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Grease and line 2 X 20cm cake tins.

オーブンを180度で予熱しておく。2つ X 20cmのケーキ型にバターを塗り、ベーキング

ペーパーを敷く。

  1. Sift the flour, cocoa powder and baking powder together.

薄力粉、、ココアパウダー、ベーキングパウダーをふるいにかけておく。

  1. Cream the butter with the sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a time, after each addition、add a tablespoon of the flour mix.

バターをゴムベラで混ぜ、そこに砂糖 を加えて、白っぽくなるまで混ぜる。卵を1個ずつ加えて、しっかり混ぜる。(各卵を加えた後、②を大さじ1杯も加えておく)

  1. Add the milk and vanilla essence and fold in the remaining flour mix.

ミルク、バニラエッセンスを加えて、残りの②、を加えてよくかけ混ぜておく。

  1. Spoon the cake batter into the cake tins. Bake in the oven for about 25 to 30 minutes.

用意された型に生地を入れ(半分ずつ)。180度のオーブンで25~30分焼く。

  1. Allow the cake to cool. Melt the chocolate in the microwave, making sure to stir every 30 seconds. Place the butter and icing sugar in a bowl and mix until smooth. Sift the cocoa powder into the butter mix and mix in well. Add the melted chocolate and the milk and blend well with an electric mixer. Spread half of the butter cream over the bottom of one of the sponges, and sandwich the second sponge on top. Spread the remaining butter cream over the top of the cake. Decorate with white chocolate flakes.

ケーキを冷ませておく。バタークリームを作っておく:

チョコレートを電子レンジで溶かせておく。焦げないように30秒おきに混ぜておく。

バター、粉砂糖をボールに入れ、滑らかになるまでかけ混ぜる。ココアパウダーをふるにかけながら、バタークリームに加える。溶かしたチョコレート、ミルクを足して、滑らかなバタークリームになるまで電動ミキサーで混ぜておく。

一個のケーキをひっくり返し、バタークリームの半分を塗り、もう片方のスポンジをサンドする。残りのバタークリームをケーキの上面に塗り、仕上げにホワイトチョコレートフレークなどを振りかける。

Print recipe/印刷用:chocolate cake recipe

70. Greek lemon and yoghurt cake

Ingredients/材料greek lemon and yoghurt cake

  • 425g flour/小麦粉(薄力粉)
  • 1 tsp bicarbonate of soda/重炭酸ソーダ小さじ1杯
  • 2 tsps baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • quarter tsp salt/塩小さじの4分の1
  • 6 eggs/卵6個
  • 400g sugar/砂糖
  • 250g butter/バター
  • zest of 2 or 3 lemons/レモン2~3個の皮、摩り下ろす
  • 2 tbs lemon juice/レモン汁大さじ2杯
  • 250g natural yoghurt/プレーンヨーグルト

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 170C. Grease and line 2 x 15cm cake tins.

オーブンを170度で予熱しておく。15cmのケーキ型 X 2にバターを塗り、オーブンシートを敷く。

  1. Sift the flour, baking powder, bicarbonate of soda and salt together.

小麦粉,ベーキングパウダー、重炭酸ソーダ、塩をふるいにかけて、ボールに入れる。

  1. Separate the eggs. In a large bowl beat the egg whites until soft peaks form. Gradually add 200g of the sugar, beating until glossy peaks form.

卵の黄身と白身を分ける。大きいボールに白身を入れ、白くなるまで電動ミキサーで泡立てる。少しずつ砂糖の半分(200g)を足して、つやつやになるまで更に泡立てる。

  1. In another bowl, cream the butter, the remaining sugar, egg yolks, lemon zest and lemon juice until light and fluffy. Add the flour and yoghurt a little at a time, mixing well after each addition.

別のボールにバター、残りの砂糖(200g), 卵の黄身、レモン皮、レモン汁を入れて、滑らかになるまで電動ミキサーで混ぜる。④に②とヨーグルトを少しずつ加えて、よくかけ混ぜる。

  1. Gently fold in the egg whites with a spoon.

スプーンを使って③を④に加えて、優しく掛け混ぜる。

  1. Spoon the cake batter into the cake tins. Bake in the oven for 40 to 50 minutes.

型に生地を流し込む。170度の予熱されたオーブンで40~50分焼く。

This recipe makes two cakes. To make one cake, halve the ingredients.

このレシピでケーキ2個分が作れます。1個分を作りたい時、すべての材料の量を半分にしてください。

Print recipe/印刷用:Greek lemon and yoghurt cake

69. Chocolate-coated oaty ginger biscuits

Ingredients/材料chocolate coated oaty ginger biscuits 2

  • 225g butter/バター
  • 100g golden syrup/ゴールデンシロップ
  • 200g light brown sugar/三温糖
  • 150g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • 2 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • half tsp salt/塩小さじの半分
  • 4 tsp ground ginger/生姜パウダー小さじ4杯
  • 400g porridge oats/オートミール
  • 2 eggs, beaten/卵2個、かけ混ぜておく
  • 115g dark chocolate/ビターチョコレート

Preparation method/作り方

  1. Pre-heat the oven to 180 C. Line 2 baking sheets with baking parchment.

オーブンを180度で予熱しておく。ベーキングトレー2つにベーキングペーパーを敷く。

  1. Melt the butter and golden syrup in a pan over a low heat. Set aside to cool slightly.

バター、ゴールデンシロップを鍋に入れ, 弱火で溶かせておく。少し冷ませておく。

  1. In a large bowl, mix the sugar, flour, baking powder, salt and ground ginger until well combined. Stir in the rolled oats and mix thoroughly.

大きなボールに砂糖、薄力粉、ベーキングパウダー、塩、生姜パウダーを入れ、よく混ぜておく。オートミールを入れて、さらに混ぜておく。

  1. Add the melted butter and syrup and stir until well combined. Then stir in the beaten eggs.

②を③に入れ、よくかけ混ぜておく。卵、を足して、混ぜておく。

  1. Spoon tablespoons of the mixture onto the baking trays.

スプーンを使って、生地を 大さじ分ずつベーキングトレーに並べておく。

  1. Bake for 10 to 12 minutes or until golden brown. Remove from the oven and leave to cool.

オーブンで10分~12分(キツネ色になるまで)焼く。オーブンから取り出し、完全に冷ませておく。

  1. Melt the chocolate over a bowl of simmering hot water.

チョコレートを砕き湯煎にかけて溶かす。

  1. Drizzle the melted chocolate over the cookies and place on a cooling rack until set.

溶かせておいたチョコレートをクッキーの上に振りかけて、チョコレートが固まるまでラックにおく。

Print recipe/印刷用:chocolateーcoated oaty ginger biscuits

68. Cupid’s Chocolate-dipped Cupcakes

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Ingredients/材料

  • 50g cocoa powder/ココアパウダー
  • 200ml boiling water/沸騰しているお湯
  • 125g butter/室温したバター
  • 150g sugar/砂糖
  • 50g brown sugar/三温糖
  • 1 tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじ1杯
  • 2 large eggs/卵大2個
  • 200g flour/小麦粉(薄力粉)
  • 2 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • 1/4 tsp baking soda/重炭酸ソーダ小さじの4分の1
  • 1/4 tsp salt/塩 小さじの4分の1

For the topping/トッピング

  • 120g butter/室温したバター
  • 200g icing sugar/パウダー砂糖
  • 1 tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじ1杯
  • 2 tsp milk/ミルク小さじ2杯
  • 200g chocolate/チョコレート

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Line 20 cupcake tins with paper cupcake cases. Paper cups from the 100 yen store work just as well.

オーブンを180度で予熱しておく。100円ショップなどで買ったカップを20個用意しておく。

  1. Stir the hot water with the cocoa until smooth and leave to cool.

沸騰したお湯とココアパウダーをボールに入れて、滑らかになるまでよく掛け混ぜる。冷ませておく。

  1. Sift the flour, baking powder, bicarbonate of soda and salt together into a large bowl.

小麦粉、ベーキングパウダー、重炭酸ソーダ、塩をふるいにかけて、大きなボールに入れておく。

  1. In a separate bowl, cream the butter with the sugars until light and fluffy.

別のボールにバターをゴムベラで混ぜ、そこに砂糖, 三温糖を加えて、白っぽくなるまで混ぜる。

  1. Add the vanilla essence. Beat the eggs, one by one into the batter.

バニラエッセンスを加えて、しっかり混ぜる。卵一個ずつ加えて、よく混ぜておく。

  1. Beat the flour mixture into the batter. Then add the cocoa mixture.

③を全部加える。しっかり混ぜる。②を加えて、かき混ぜる。

  1. Spoon the cake batter into the cases. Bake for 18 to 20 minutes.

用意されたコップに7分目まで生地を入れ、180度のオーブンで18~20分焼く。

Decoration

  1. To make the buttercream, cream the butter, gradually add the icing sugar until smooth and creamy. Mix in the milk and vanilla essence. Pipe the buttercream onto the cupcakes using a piping bag and leave to set for 20 minutes. Then melt the chocolate in the microwave. Dip the top of each cupcake into it.

トッピングを作るのに、バターをゴムベラで混ぜる。パウダー砂糖を少しずつ加えて、滑らかになったら、バニラエッセンス、ミルクも加えて、よく掛け混ぜる。クリームしぼり袋を使って、各カップケーキの上にこのバタークリームを絞り出す。固まるまで(20分位)そのままおく。チョコレートを電池レンジで溶かす。各カップケーキ(クリームの部分)をチョコレートにディップする。固まると出来上がり!

Print recipe/印刷用:Cupid’s chocolate dipped cupcakes

67. Valentine Cookies

Ingredients/材料valentine cookies

  • 140 icing sugar/粉砂糖
  • 200g butter, softened/室温されたバター
  • 500g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • 2 tsps vanilla essence/バニラエッセンス小さじ2杯
  • 2 to 3 tbsps milk/牛乳大さじ2~3杯

For the icing/アイシング用

  • 200g icing sugar/粉砂糖
  • 1 to 2 tbsps lemon juice + a little water/レモン汁大さじ1~2杯 + 水少々
  • red and pink icing pens/赤やピンク色のアイシングペン

Preparation method/作り方

  1. Line two large baking sheets with non-stick baking paper. Preheat the oven to 180 C.

大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを180度で予熱しておく。

  1. Place the icing sugar, butter and flour in a bowl. Rub together with your fingers until fine breadcrumbs.

室温において柔らかくしたバター, 粉砂糖、小麦粉をボールに入れる。両手で粉をまぶしながらすりまぜていく.

  1. Add the vanilla essence and a little milk until the mixture sticks together.

バニラエッセンス、牛乳をまぜ、折りたたみながらまとめていく。

  1. Place on a floured surface and roll out to about 5mm thick. Cut out the dough using heart-shaped cutters and place the cookies on the baking sheets.

打ち粉をして生地を薄く伸ばしていく「5㎜位」。ハートのクッキ型を使って、クッキを切っておく。クッキーシートに並べる

  1. Bake the cookies for 12-15 minutes until lightly golden. Take out of the oven and transfer to a wire rack to cool completely. Makes 16 medium and 16 small cookies.

12から15分きつねの色になるまでオーブンで焼く。オーブンから出して、ラックに移し、固まるまでそのままにしておく。中16個、小16個のクッキを作れます。

  1. They can be eaten as they are or you can decorate the cookies with icing etc.

そのまま召し上がる事が出来ますが、お好みで、アイシング等でデコレーションも出来ます。

Print recipe/印刷用:valentine cookies recipe

66. Walnut, Date and Honey cake

Ingredients/材料walnut date and honey cake

  • 225g plain four, 小麦粉(薄力粉)
  • 1.5 tsp baking powder,ベーキングパウダー小さじ1杯半
  • half tsp bicarb of soda,ベーキングソーダ小さじの半分
  • half tsp ground cinnamon/シナモン小さじの半分
  • 175g butter, softened/バター、常温しておく
  • 100g sugar/砂糖
  • 2 tbsp honey/ハチミツ大さじ2杯
  • 2 eggs, beaten/卵2個、掛け混ぜておく
  • 2 medium bananas, mashed/バナナ2つ、つぶしておく
  • 100g stoned dates, chopped/種なしのナツメヤシの実、刻んでおく
  • 50g walnuts, chopped/クルミ、刻んでおく

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 140C. Grease and line a 2Ocm X 20cm cake tin.

オーブンを140度で予熱しておく。20cm X 20cm 型にバターを塗り、オーブンペーパーを敷く。

  1. Tip the flour, baking powder, bicarbonate of soda, cinnamon, butter, sugar, honey, eggs, the mashed bananas, chopped dates and walnuts into a large mixing bowl. Using an electric mixer, beat for 2 to 3 minutes.

小麦粉、ベーキングパウダー、ベーキングソーダ、シナモン、バター、砂糖、ハチミツ、卵、バナナ、ナツメヤシの実、クルミをボールに入れる。電動ミキサーを使って、2~3分掛け混る。

  1. Spoon the mixture into the prepared tin. Bake at 140 C for about 1 hour.

型に生地を流し込む。予熱されたオーブンで約60分焼く。

  1. Cool completely and then drizzle a tablespoon of honey over the cake.

ケーキが完全に冷ませてから、仕上げ用のハチミツを上からケーキにかける。

Print recipe/印刷用:Walnut date and honey cake

65. Ginger and Chocolate Chip Cookies

Ingredients/材料ginger and chocolate chip cookies end result

  • 85g sugar/砂糖
  • 200g butter, softened/室温されたバター
  • 250g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • 1.5 tspns baking powder/ベーキングパウダー小さじ1つ半
  • 2 tbsp golden syrup/ゴールデンシロップ大さじ2つ
  • 1 tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじ1つ
  • 110g chocolate chips/チョコチップ
  • 50g crystallized ginger, chopped/ 生姜糖、刻んでおく

Preparation method/作り方

  1. Line two large baking sheets with non-stick baking paper. Preheat the oven to 180 C.

大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを180度で予熱しておく。

  1. Beat together the sugar and butter until pale and creamy. Stir in the remaining ingredients until you have a soft dough.

室温において柔らかくしたバターをクリーム状に練り、砂糖を加え更に練る。残りの材料を足して、柔らかい生地になるまで混ぜておく。

  1. Roll the dough into walnut-sized pieces and space them out generously on the lined baking sheets. If you have time, leave the dough to chill in the fridge for 30 minutes.

クッキー生地を棒状に丸め、約クルミの大きさにしておく、クッキーシートに並べる。時間があれば、冷蔵庫に30分間冷やしておく。

  1. Bake the cookies for 12-15 minutes until lightly golden; they will still feel quite soft in the middle. Leave on baking sheets until firm, about 5 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely. Makes 20 cookies.

12から15分きつねの色になるまでオーブンで焼く。オーブンから出して、固まるまでそのままにしておく。20個作れます。

Print recipe/印刷用:Ginger chocolate chip cookies

64. Lemon and Poppy Seed Cupcakes

Ingredients/材料IMG_0393

  • 225g flour/小麦粉(薄力粉)
  • 1 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ1杯
  • 175g sugar/砂糖
  • zest of 2 lemons/レモン2個分の皮、すり押しておく
  • 1 tbsp poppy seeds/けしの実大さじ1杯
  • 3 eggs/卵3個
  • 100g plain yoghurt/プレーンヨーグルト
  • 175g butter/バター

For the Icing

  • 110g unsalted butter/ ケーキ用バター
  • 200g icing sugar/粉砂糖
  • juice of half a lemon/レモン半個分の汁
  • few drops of yellow food colouring/食用色素(黄色少々)

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 160C. Line 15 cupcake tins with paper cupcake cases. Paper cups from the 100 yen store work just as well.

オーブンを160度で予熱しておく。100円ショップなどで買ったカップを15個用意しておく。

  1. Place the poppy seeds on a baking sheet and toast for 1 to 2 minutes.

けしの実をベーキングシートに載せ、1~2分オーブントースターで色付けます。(注意:焼き過ぎると苦くなります)。

  1. Mix the flour, baking powder, caster sugar and grated lemon zest together in a large bowl.

小麦粉、ベーキングパウダー、砂糖、レモンの皮を大きなボールに入れて、よく混ぜておく。

  1. Melt the butter in the microwave and slightly cool.

バターを電池レンジで溶かせておく。少し冷ませておく。

  1. Beat the eggs into the yoghurt.

別のボールに卵とヨーグルトを入れ、混ぜておく。

  1. Tip the butter and egg mixture into the flour mixture and beat well together.

④と⑤を③に足して、滑らかな生地になるまでかけ混ぜておく。

  1. Spoon the cake batter into the cases. Bake for 20 to 25 minutes.

用意されたコップに7分目まで生地を入れ、160度のオーブンで20~25分焼く。

For the icing

Beat butter, lemon juice and half the icing sugar until smooth. Gradually add the rest of the icing sugar and a little food colouring and beat until soft and light. Ice the cooled cupcakes with a generous swirl on top.

バター、レモン汁、粉砂糖の半分を滑らかになるまでかけ混ぜる。残り粉砂糖、少しずつ加えて、滑らかになるまで混ぜる。食用色素少々を加って、色が全体に混ざるまで混ぜておく。小さじやアイシングバッグを使って、各カップケーキの上にアイシングをかける。

Print recipe/印刷用:lemon and poppy seed cupcakes

63. Chocolate Chunk Pecan Cookies

Ingredients/材料cookies

  • 200g plain chocolate, chopped/ダークチョコレート、刻んでおく
  • 100g butter/バター
  • 135g sugar/砂糖
  • 1 tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじ1杯
  • 1 medium egg, beaten/卵1個、かけ混ぜておく
  • 100g pecan nuts, halved/ピーカンナッツ、半分に切っておく
  • 100g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • 1 tsp bicarbonate of soda/重炭酸ソーダ小さじ1杯

Preparation method/作り方

  1. Line two large baking sheets with non-stick baking paper. Preheat the oven to 170 C.

2つの大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを170度で予熱して

おく。

  1. Put the butter and 85g of the chocolate in a pan then heat gently until they have melted. Remove from the heat, stir in the sugar, then cool.

バター、チョコレート(85g)を鍋に入れ、溶けるまで小火で温める。火を消して、砂糖を入れ、かけ混ぜておく。そして冷ませておく。

  1. Beat the egg and vanilla into the cooled butter mix. Stir the flour and bicarbonate of soda together. Tip into the butter mix with the nuts and remaining chocolate, then stir gently. Leave for 10 to 15 minutes.

②に卵、バニラエッセンスを入れ、素早く掛け混ぜておく。別のボールに小麦粉、炭酸を入れ、混ぜておく。小麦粉ミックス、ナッツ、残っているチョコレートを②のバターミックスに入れて、生地がまとめるまで軽く混ぜる。出来た生地を15分間そのままにしておく。

  1. Spoon the mixture in heaps onto the baking trays. Makes about 12 large cookies. Bake for 12 minutes. Leave on baking sheets until firm, about 5 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely.

スプーンを使ってベーキングシートの上にばらばらに置いて、12分位オーブンで焼く。大きいクッキーを12個位作れます。オーブンから出して、固まるまでそのままに5分間しておく。

Print recipe/印刷用:Chococolate-chunk pecan cookies

62. Apricot Shortbread

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Ingredients/材料

  • 250g butter/バター
  • 100g golden sugar/ブラウンシュガー
  • 5 to 6 tbsp apricot jam/アプリコットジャム大さじ5~6杯
  • 1 tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじ1杯
  • 350g plain flour/薄力粉
  • 40g ground almonds/アーモンドパウダー

Preparation method/作り方

生地が柔らかいため、めん棒で伸ばすより、型の底に押し付けて、焼くのが一番簡単な方法です。出来上がりにカットして、完全に冷めてから、型から出す。

When making shortbread, because the dough is very soft, I find it easier to press the biscuit dough into the bottom of the tin and cut it into pieces after baking. Remove from the tin when the shortbread has completely cooled.

  1. 室温において柔らかくしたバターをクリーム状に練り、砂糖、バニラエッセンスを加え更に練る。

Cream the butter, vanilla essence and sugar together well.

  1. 薄力粉、アーモンドパウダーを少しずつ加えながら良く混ぜ、ひとつにまとめる。

Add the flour and ground almonds and work into the mixture until it makes a dough.

  1. 20cmの型にバターを塗り、ベーキングペーパーを敷く。クッキー生地の半分を型の底に押し付けて、その上にジャムを塗り、残りの生地をジャムの上に押し付ける。表面にフォークを使って穴をあける。160度に温めておいたオーブンで25~30分焼きます。

Press half of the dough into the bottom of a greased and lined cake 20cm cake tin. Spread the jam over the top, leaving a border around the edge.

Press the remaining dough on top and prick with a fork. Bake in an oven pre-heated to 160 C for 25 to 30 minutes.

  1. 出来上がりにカットして、完全に冷めてから、型から出す。

   Cut into pieces immediately after removing from the oven. Cool completely before removing from the tin.

Print recipe/印刷用:apricot shortbread

61. Sugar-free Chocolate Brownies

Ingredients/材料Sugar-free chocolate brownies

  • flour/小麦粉(薄力粉)200g
  • 1 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ1杯
  • 1 tsp bicarbonate of soda/重炭酸ソーダ小さじ1杯
  • cocoa powder/ココアパウダー50g
  • butter/バター100g
  • semi-skimmed milk/低脂肪牛乳 100ml
  • 3 eggs/卵3個 (かけ混ぜておく)
  • sweet potato, finely grated/さつま芋、摩り下ろしておく 250g
  • 1 very ripe banana, mashed/完熟バナナ1本、フォークで潰しておく

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Grease and line a 20cm square cake tin.

オーブンを180度で予熱しておく. 20cmの四角いケーキ型にオイルーを塗り、オーブンペーパーを敷く

  1. Sift the flour, baking powder, soda and cocoa powder and mix together in a bowl.

薄力粉、ベーキングパウダー、ソーダ、ココアパウダーをふるいにかけて、混ぜておく。

  1. Melt the butter in a medium saucepan, over a low heat. Take the pan off the heat and stir the milk into the melted butter. Add the eggs, sweet potato and banana and stir well.

   中鍋にバターを入れて、弱火で溶かせておく。火を消して、バターに牛乳を足して、よく混ぜておく。順番に卵、さつま芋、バナナを足して、手早くかけ混ぜておく。

  1. Add the mixture slowly to the flours and mix well.

③を少しずつ②に足して、よくかけ混ぜておく

  1. Spoon the cake batter into the cake tin. Bake in the oven for about 30 to 35 minutes.

用意された型に生地を入れ。180度のオーブンで30分~35分焼く。

These brownies are sugar-free. If you prefer a little more sweetness, you can serve the brownie with a dash of honey or maple syrup.

このブラウニーはシュガーフリーです。もう少し甘さが欲しいなら、少量のハチミツやメープルシロップと召し上がってください。

Print recipe/印刷用:Sugar-free chocolate Brownies

60. Fruit and Nut Squares

Ingredients/材料fruit and nut squares

  • 125g butter/バター
  • 250g rolled oats/オートミール
  • 50g dessicated coconut/ココナッツファイン
  • 50g caster sugar/グラニュ糖
  • 5 tbsp golden syrup/ゴールデンシロップ大さじ5杯
  • 175g mixed nuts, chopped roughly/ミックスナッツ無塩、刻んでおく
  • 50g dried cranberries/ドライクランベリー
  • 100g chocolate, chopped/チョコレート、刻んでおく

Preparation method/作り方

  1. Mix together the oats and coconut in a bowl.

ボールにオーツ、ココナッツファインを入れて、混ぜておく。 

  1. Melt the fat with the sugar and syrup, then stir in the rolled oats, chopped nuts and dried cranberries and mix thoroughly. Allow to cool. Then add the chopped chocolate and mix. Turn into a greased and lined 20cm square tin and smooth the top with a palette knife.

バター、グラニュ糖、ゴールデンシロップを溶かせておく。①、ナッツ、ドライクランベリーを足して、よくかけ混ぜておく。冷ませておく。チョコレートを足して、混ぜておく。

20㎝x20㎝の型にバターを塗って、ベーキングペーパーを敷く。生地を型に流し込み、パレットナイフを使って、生地を平にする。

  1. Bake in a preheated moderate oven, (160 C) for 25 to 30 minutes until golden brown.

オーブンを160℃に温めておく。25分~30分キツネ色になるまで焼く。

  1. Cut into slices while still warm, then cool completely before removing from the tin.

オーブンから出し、すぐに12個にスライスをしておく。完全に冷ましてから、型から出す。

Print recipe/印刷用:fruit and nut squares

59. Cranberry and White Chocolate Cookies

Ingredients/材料cranberry cookies

  • 100g butter/バター
  • 85g icing sugar/粉砂糖
  • half tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじの半分
  • 100g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • half tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじの半分
  • 30g cornflour/コーンフラワー
  • 4 tbs rolled oats/オートミール大さじ4杯
  • 50g white chocolate, chopped/ホワイトチョコレート、刻んでおく
  • 50g dried cranberries/ドライクランベリー

Preparation method/作り方

  1. Line two large baking sheets with non-stick baking paper. Preheat the oven to 180C.

2つの大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを180度で予熱しておく。

  1. Put the butter and icing sugar in a bowl and beat together until pale and creamy.

バター、粉砂糖、バニラエッセンスをボールに入れて、滑らかになるまでかけませておく。

  1. Combine the flour, baking powder, cornflour and oats and add to the butter.

薄力粉、ベーキングパウダー、コーンフラワー、オートミールを混ぜておく。少しずつ、②に足しておく。滑らかになるまで混ぜておく。

  1. Add the chocolate and cranberries, then shape the dough into a roll. Wrap in clingfilm and refrigerate for at least 1 hour. Slice the dough into 1CM rounds.

チョコレート、クランベリーを足して、生地をまとめておく。棒状にして、ラップをかけて、冷蔵庫で一時間以上冷やしておく。固めた生地を1CMの太さにスライスしておく。

  1. Place the cookies onto the baking trays. Makes about 12 to 14 large cookies. Bake for 15 minutes. Leave on baking sheets until firm, about 5 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely.

クッキーをベーキングシートの上に置いて、15分位オーブンで焼く。大きいクッキーを12~14個位作れます。オーブンから出して、固まるまでそのままに5分間しておく。

Print recipe/印刷用:cranberry and white chocolate cookies

58. Lady Grey biscuits

Ingredients/材料lady grey biscuits]

  • 140g butter, softened/室温されたバター
  • 100 sugar/グラニュー糖
  • 1 egg, beaten/卵1個,かけ混ぜておく
  • 50g dark chocolate, finely chopped/ダークチョコレート、細かく刻んでおく
  • 2 tbsp Lady Grey tea leaves/Lady Grey茶葉、大さじ2杯
  • 200g plain flour/小麦粉(薄力粉)

FOR THE ICING

  • 70g icing sugar/粉砂糖
  • 1 tbsp of tea made with Lady Grey tea/Lady Greyの茶葉で作った紅茶大さじ1杯

Preparation method/作り方

  1. Line two large baking sheets with non-stick baking paper. Preheat the oven to 180℃.

大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを170℃で予熱しておく。

  1. Place the butter and sugar, in a bowl and beat together. Beat in the egg, chocolate, and tea leaves.

室温において柔らかくしたバター, 砂糖をボールに入れ、ペースト状になるまでかけ混ぜてお.卵、チョコレート、茶葉を足して、よく混ぜておく。

  1. Add the flour and mix until the dough sticks together. Cool in the fridge for an hour.

薄力粉を加えて、折りたたみながらまとめていく。生地を冷蔵庫に移し、一時間冷やせておく。

  1. Spoon tablespoons of the mixture onto the baking trays.

スプーンを使って、生地を 大さじ分ずつベーキングトレーに並べておく。

  1. Bake the cookies for 10 to 15 minutes until lightly golden. Take out of the oven and transfer to a wire rack to cool completely. Makes 30 cookies.

   10から15分きつねの色になるまでオーブンで焼く。オーブンから出して、ラックに移し、完全に冷めるまでそのままにしておく。30個作れます。

  1. Sift the icing sugar and mix with the Lady Grey tea to make a runny icing. Drizzle the icing over the biscuits and leave to set.

粉砂糖をふるいにかけておく。Lady Grey の紅茶を粉砂糖に加えて、少しゆるめなアイシングを作っておく。このアイシングをクッキーの上から振りかける。アイシングが固まるまでそのままにしておく。

Print recipe/印刷用:Lady Grey biscuits

57. Welsh cakes

Ingredients/材料welsh cakes

  • 225g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • half tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ半分
  • half tsp mixed spice/ミックススパイス小さじ半分
  • 85g caster sugar/グラニュ鵜
  • 50g unsalted butter, diced/ケーキ用バター、刻んでおく
  • 50g lard, diced/ラード、刻んでおく
  • 50g currants/干しブドウ(カレンズ)
  • 1 egg, beaten/卵1個、かけ混ぜておく
  • splash of milk, if needed/牛乳少々、必要であれば

 For cooking

A little lard/ラード少々

To serve

Butter and jam/バター、ジャムなど

Preparation Method/作り方

  1. Sift the flour, baking powder and mixed spice into a bowl. Rub in the butter and lard with your fingers until it looks like fine breadcrumbs.

小麦粉, ベーキングパウダー、ミックススパイスをふるいにかけながらボールに入れ、混ぜておく。バター、ラードを入れ、両手で粉をまぶしながらすりまぜていく.

  1. Add the sugar and currants and stir.

グラニュ糖、カレンズを足して、軽く混ぜておく。

  1. Make a well in the centre of the mixture and pour in the egg. Mix until a soft, pastry-like dough is formed. Add a little milk if needed.

まん中を窪ませて、卵を入れ、手を使って、柔らかいパイ生地のような生地にまとめておく。

  1. Turn the dough on to a floured board. Roll out to a thickness of 1.5 cm and cut into 6 cm rounds with a cutter.

   打ち粉をした台に生地をおき、厚さ1.5㌢まで伸ばせて、6㌢型抜きで型をとる。

  1. Grease a heavy frying pan with lard and place over a medium heat. Cook the Welsh cakes for about 3 minutes each side, until golden brown and cooked through.

テフロン加工の厚手のフライパンにラードを塗り、中火で温めておく。生地じっくり両面を焼く(片面3分ずつ位)。

  1. Serve warm or cool with butter and jam.

バター、ジャムなどを塗って、召し上がってください。焼きたてでも、冷たくても美味しいです。

The History of welsh cakes

ウェルシュケーキ(英語:Welsh cake または Welshcake)は、ウエールズの伝統的なお菓子である。ウエールズ語ではピカーラマインピケ・バッホ, カーケン・グリまたはテイシェン・ラデスとも呼ばれる。昔からあった、鉄板で焼くフラットブレッドに脂肪分、砂糖とドライフルーツを加えたもので、19世紀終わりごろから人気がある。

Print recipe/印刷用:Welsh cakes

56. Malty fruitcake

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Ingredients/材料

  • 300g dried mixed fruit/ドライフルーツ
  • 300ml hot tea, made with 2 tea bagsホット紅茶(ティバッグ2つで作られた物)
  • 300g soft brown sugar/三温糖
  • 3 tbsn black treacle/糖みつ大さじ3杯
  • 2 large eggs/卵大2個
  • 400g flour/小麦粉(薄力粉)
  • 2 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • 1 tsp baking soda/重曹たんさん小さじ1杯
  • 2 tsp malt powder/モルトパウダー小さじ2杯

Preparation method/作り方

  1. Put the dried fruits, sugar and treacle in a pan and pour over the hot tea. Simmer over a low heat until all the sugars have melted. Turn off the heat and leave to cool.

ドライフルーツ、三温糖、糖みつをなべに入れる。紅茶を足して、砂糖類が解けるまで弱火で温めておく。火を消して、冷ませておく。

  1. Grease and line the base of 2 x 900g loaf tins and preheat the oven to 160 C.

2つの900gパウンド型にバターを薄くぬって、ベーキングシートを敷く。オーブンを160℃に予熱にしておく。

  1. Mix the flour, baking powder, baking soda and malt powder together.

小麦粉、ベーキングパウダー、重曹、モルトパウダーを混ぜ合わせておく。

  1. In a separate bowl, beat the eggs.

卵をかけ混ぜておく。

  1. Add the flour and eggs to the cooled fruit mixture and mix together well.

③、④を①に入れて、よく混ぜておく。

  1. Spoon the mixture into the tins.

パウンド型(半分ずつ)に出来た生地を流し込む。

  1. Bake at 160 C for about 50 to 60 minutes.

160度のオーブンで約50分~60分焼きます。

  1. Serve in slices with butter.

冷めてから、けーキをスライスして、バターを塗って召し上がってください。

Print recipe/印刷用:Malty fruitcake

55. Banana and honey traybake

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Ingredients/材料

  • 225g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • 2 tsp baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • quarter tsp ground nutmeg/ナツメグパウダー小さじの4分の1
  • 100g butter, diced/バター、刻んでおくimg_0962
  • 100g sugar/砂糖
  • 225g bananas/バナナ
  • 2 large eggs/卵大2個
  • 6 tbsp honey/はちみつ大さじ6杯

2 tbsp honey for brushing/仕上げ用はちみつ大さじ6杯

Preparation method/作り方

  1. Grease and line a 20cm square cake tin with non-stick baking paper. Preheat the oven to 140 C.

20cmの四角いケーキ型にバターを塗り、ベーキングペーパーを敷く。オーブンを140度で予熱しておく。

  1. Sift the flour, baking powder and nutmeg into a bowl. Rub in the butter with your fingers until it looks like fine breadcrumbs.

小麦粉, ベーキングパウダー、ナツメグをふるいにかけながらボールに入れ、混ぜておく。バターをちぎり入れ両手で粉をまぶしながらすりまぜておく。

  1. Peel and mash the bananas and stir into the flour mixture along with the sugar, eggs and honey. Beat until evenly mixed.

バナナの皮をむいて、つぶしておく。バナナ、砂糖、卵、はちみつを②に足して、滑らかな生地になるまでよくかけ混ぜておく。

  1. Pour the mixture into the tin and bake for 60 to 70 minutes at 140 C.

用意されたケーキ型に生地を入れ、140℃のオーブンで60分~70分焼く。

  1. Leave the cake to cool.

ケーキを冷ませておく。

  1. To make the topping, gently warm the honey in a small pan, then brush over the top of the cake.

仕上げに、はちみつ大さじ2杯を弱火で温めておく。ペストリーブラシを使って、ケーキの表面に塗る。

Print recipe/印刷用:banana and honey traybake

54. Gingerbread men

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Ingredients/材料

  • 350g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • 1 tsp bicarbonate soda/炭酸小さじ1杯
  • 2 tsps ground ginger/生姜パウダー小さじ2杯
  • 110g butter/バター,さいの目に切っておく
  • 175g sugar/砂糖
  • 1 large egg, beaten/卵大1個、かけ混ぜる
  • 4 tbsps golden syrup/ゴールデンシロップ大さじ4杯

Gingerbread man cutter/型・icing pen/アイシングペン等

Preparation method/作り方

  1. Line two large baking sheets with non-stick baking paper. Preheat the oven to 190 C.

大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを190度で予熱しておく。

  1. Place the flour, bicarbonate soda, ginger and butter in a bowl. Rub together with your fingers until fine breadcrumbs. Add the sugar.

バター,小麦粉,炭酸、生姜パウダーをボールに入れる。両手で粉をまぶしながらすりまぜていく.砂糖を足して、混ぜる。

  1. Make a well in the centre, stir in the egg and golden syrup and mix with a wooden spoon to make a soft dough.

まん中を窪ませて、卵、ゴールデンシロップを入れ、スプーンを使って折りたたみながらまとめていく。

  1. Place on a floured surface and roll out to about 5mm thick. Cut out the dough using gingerbread man cutter and place the cookies on the baking sheets.

打ち粉をして生地を薄く伸ばしていく「5㎜位」。ジンジャーブレッドマンの型を使って、クッキを切っておく。クッキーシートに並べる

  1. Bake the cookies for 10-12 minutes until lightly golden. Take out of the oven and transfer to a wire rack to cool completely.

10から12分きつねの色になるまでオーブンで焼く。オーブンから出して、ラックに移し、固まるまでそのままにしておく。

  1. They can be eaten as they are or you can decorate the cookies with icing etc.

そのまま召し上がる事が出来ますが、お好みで、アイシング等でデコレーションも出来ます。

Print recipe/印刷用:gingerbread men cookies

53. Danish dream cake

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Ingredients/材料

  • caster sugar/砂糖 225g
  • 3 eggs, /卵 3個
  • half tsp vanilla sugar/バニラシュガー小さじの半分
  • flour/小麦粉(薄力粉)225g
  • 2 tsps baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • milk/牛乳 150ml
  • butter/溶かしたバター75g

For the topping/トッピング

  • butter/バター100g
  • desiccated coconut/ココナッツ粉未150g
  • brown sugar/三温糖250g
  • milk/牛乳 75ml
  • pinch of salt/塩少々

Preparation Method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Grease and line two 18cm cake tins.

オーブンを180度で予熱しておく。2 X 18cmのケーキ型にバターを塗り、ベーキングペーパーを敷く。

  1. Sift the flour and baking powder together.

小麦粉,ベーキングパウダー、をふるいにかけておく。

  1. In a separate bowl, whisk the eggs, sugar and vanilla sugar until white and light.

別のボールに卵、砂糖、バニラシュガーを入れ、白っぽくなるまで電動ミキサーを使って、泡立てる。

  1. Fold in the flour

②を加えて軽くかけ混ぜておく。

  1. Melt the butter and mix with the milk. Add to the batter and mix until well incorporated.

溶かしたバターを牛乳に加え、それを③に加える。滑らかな生地ができるまで軽く混ぜる。

  1. Spoon the cake batter into the cake tins. Bake in the oven for 25 to 30 minutes.

用意された型(X2)に生地を流し込む。180度のオーブンで25~30分焼く。

  1. About 5 minutes before the cakes are baked, put all of the topping ingredients into a pan and gently melt together.

ケーキが出来上がる5分前にトッピングの材料を全て鍋に入れ、弱火で溶かせておく。

  1. When the cakes are done, remove from the oven and carefully spread the topping over the two cakes. Return to the oven and turn up the heat to 200 C. Bake for 5 more minutes.

出来上がったケーキをオーブンから出して、トッピングを半分ずつケーキ(X 2)の全体に塗る。オーブンを    200℃ に上げ、さらに5分焼く。

  1. Remove the cakes from the oven and cool completely.

ケーキをオーブンから出して、完全に冷ませておく。

The original recipe is for one 23cm cake, baked for 35 to 40 minutes.

材料は23㎝ケーキ一個分の量です。23㎝のケーキの場合、35~40分焼きます

Print recipe/印刷用:danish dream cake

52. Chai latte cake

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Ingredients/材料

  • butter/室温したバター 180gchai
  • caster sugar/砂糖 180g
  • flour/小麦粉(薄力粉)180g
  • ground almonds/アーモンドパウダー50g
  • 2 tspn baking powder/ベーキングパウダー小さじ2杯
  • 3 eggs, /卵 2個
  • 3 tbs milk/牛乳大さじ3杯
  • 3 tbs chai latte powder/インスタントチャイパウダー大さじ3杯
  • 2 tbs water/水大さじ2杯

 

For the filling & icing/フィリング・アイシング用

  • icing sugar/粉砂糖250g
  • butter/室温したバター80g
  • 1 tbs chai latte powder/インスタントチャイパウダー大さじ1杯
  • 2 tbs milk/牛乳大さじ2杯
  • grated chocolate etc to decorate/飾り付ための下ろしチョコレートなど             

Preparation method/作り方

  1. Preheat oven to 180C. Grease and flour 2 18cm round cake tin.

オーブンを180度で予熱しておく。2 x 18cmの丸いケーキ型にバターを塗り、ベーキングペーパーを敷く。

  1. Mix the flour, ground almonds and baking powder together.

小麦粉,アーモンドパウダー、ベーキングパウダー、をボールに入れ、かけ混ぜておく。

  1. Cream the butter with the sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a time, after each addition、add a tablespoon of flour.

バターをゴムベラで混ぜ、そこに砂糖 を加えて、白っぽくなるまで混ぜる。卵を1個ずつ加えて、しっかり混ぜる。(各卵を加えた後、②を大さじ1つも加えておく)

  1. Fold in the remaining flour。

残りの②を加えてかけ混ぜておく。

  1. In a small cup, mix the chai powder with the water and mix well. Add this to the cake mixture with the milk and whisk together.

別のボールにチャイパウダーと水をよく混ぜておく。チャイ、牛乳を生地に入れて電動ミキサーを使って、よくかけ混ぜる。

  1. Spoon the cake batter into the 2 cake tins. Bake in the oven for 25 to 30 minutes.

用意された型に生地を半分ずつ入れ。180度のオーブンで25~30分焼く。

  1. Allow the cake to cool. Place the butter and icing sugar in a bowl and mix until smooth. Add the chai powder and milk and whisk together. Sandwich the cakes together with half of the filling. Spread the remaining filling on top of the cake and decorate with the grated chocolate etc.

ケーキを冷ませておく。アイシング用のバター、粉砂糖をボールに入れ、滑らかになるまでかけ混ぜる。

チャイパウダー、牛乳を加えて、電動ミキサーを使って、よく混ぜておく。一個のケーキの上にアイシングの半分を塗る。もう一個のケーキを上に載せ、その上に残っているアイシングを塗る。下ろしチョコレートなどで飾り付ける。

Print recipe/印刷用:Chai latte cake

51. Lemon kisses

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Ingredients/材料

  • 200g butter, softened/室温されたバター
  • 140 sugar/グラニュー糖
  • 1 egg yolk/卵の黄身1個
  • 1 tsp vanilla essence/バニラエッセンス小さじ1杯
  • 1 lemon/レモン一個
  • 300g plain flour/小麦粉(薄力粉)
  • lemon curd/レモンカード
  • 100g icing sugar/粉砂糖

Preparation Method/作り方

  1. Line two large baking sheets with non-stick baking paper. Preheat the oven to 180 C.

大きいベーキングトレーにベーキングペーパーを敷く。オーブンを180度で予熱しておく。

  1. Place the butter, sugar, egg yolk, vanilla essence and zest of the lemon in a bowl and stir together.

室温において柔らかくしたバター, 砂糖、卵の黄身、バニラエッセンス、摩り下ろしたレモンの皮をボールに入れ、スプーンなどを使ってペースト状になるまで混ぜておく。

  1. Add the flour and mix with your hands until the mixture sticks together.

薄力粉を加えて、手で折りたたみながらまとめていく。

  1. Place on a floured surface and roll out to about 5mm thick. Cut out the dough using 5cm cutters and place the cookies on the baking sheets.

打ち粉をして生地を薄く伸ばしていく「5㎜位」。5cmの型を使って、クッキーを切っておく。クッキーシートに並べる。

  1. Bake the cookies for 10 to 12 minutes until lightly golden. Take out of the oven and transfer to a wire rack to cool completely. Makes 30 to 40 cookies.

   10から12分きつねの色になるまでオーブンで焼く。オーブンから出して、ラックに移し、固まるまでそのままにしておく。30~40個作れます。

  1. Once cool, spread half the biscuits with lemon curd and top each with a second biscuit.

完全に冷めてから、出来上がったクッキーの半分にレモンカードを薄く塗る。もう一枚のクッキーをその上に載せ、サンドイッチクッキーを作っておく。

  1. Sift the icing sugar and mix with about half of the juice from the lemon to make a runny icing. Drizzle the icing over the biscuits and leave to set.

粉砂糖をふるいにかけておく。レモンから絞った汁の半分ぐらいを粉砂糖に加えて、少しゆるめなアイシングを作っておく。このアイシングをクッキーの上から振りかける。アイシングが固まるまでそのままにしておく。

Print recipe/印刷用:Lemon kisses

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